Apple Spaceship campus location approved

By Updated on

As American multinational corporation Apple Inc. move another step closer to building their new headquarters images of this looks like Apple are intending to create something that’s reminiscent of a spaceship.

Cupertino’s planning commission in California has approved plans construct this new home for the company, while a city council vote can be expected later this month with the final decision is to be made next month. Highlighting this news, CNET reports on Apple getting their foot in the door as the proposed campus images are like something from a sci-fi movie.

As Steve Jobs’ final legacy at Apple takes on one aspect of this plan, the rest is to be decided in the coming months now that the first part has been approved. According to reports Apple made a last plea to the community on Tuesday prior to Wednesday’s recommendation, and if the Cupertino city council vote for this on October 15 a final vote can be expected on May 19.

We understand that the new campus intends to supplement not replace Apple’s current headquarters at 1 Infinite Loop. This was Jobs’ pet project in which he attended a meeting with Cupertino city council months before his death to sort out plans for a ring-shaped, four-story building, which looks like a grounded spaceship.

Using 2.8 million square feet, the land in question was previously occupied by Hewlett Packard and the whole project seems to have grown since Jobs first introduced it to the city council back in 2011. Positives from this mean that instead of the initial 6,000 employees, this campus is expected to accommodate over twice that as the plans are now to designate space for up to 14,000.

Everything from a fitness centre to a four-story parking garage are expected within this circular building as the UK-based architecture firm Foster + Partners will be leading the project design, and the estimated cost is said to be in the region of $5 billion.

Apparently, the high-end materials and designs used in their retail stores will also be reflected within building, so we are intrigued whether they will make a brighter coloured annex that is not so prestigious.

From the reports we are hearing, this project will be done in two phases and take around three years to complete. In addition, plans also involve a 600-seat restaurant which will have four-story glass sliding doors, while fruits from the orchards will be used as part of the onsite dining facilities.

Are you a resident who has concerns about things like traffic problems and the removal of trees which could have an impact on the environment? Or are you excited to have this within your area?

Also See: iOS 8.2 release waiting on iOS 8.1.3 maintenance update

Apple Spaceship campus location approved